Návštěvní hodiny

Po-pá: 14:30-17:00
So-ne: 14:00-18:00

Mimo návštěvní hodiny lze využít vestibulu a dalších prostor nemocnice mimo lůžková oddělení

Pravidla a pokyny

Nový spiroergometr díky Nadaci Preciosa

BERG1960

Tisková zpráva ze dne 18. 4. 2012

Nadace Preciosa i nadále významně podporuje jabloneckou nemocnici

Díky podpoře Nadace Preciosy mohla jablonecká nemocnice zakoupit zdravotnickou techniku a další vybavení pro pacienty v hodnotě 7 mil. Kč. Jednou z vyšších investic posledního období byl nákup spiroergometru, který do té doby v nemocnici nebyl dispozici. Přístroj byl na interní oddělení pořízen v nedávné době.

Spiroergometrie je zátěžové vyšetření sloužící k posouzení funkce kardiovaskulárního aparátu při zvýšené fyzické zátěži dané jízdou na ergometru (speciální „rotoped“ s nastavitelnou konstantní zátěží). Modalitou zatížení na ergometru je vyšetření na běhacím pásu, klinický výstup je obdobný.

„V medicínské praxi je vyšetření indikováno především k posouzení funkční rezervy u pacientů s chronickým srdečním selháním, k diagnostice ischemické choroby srdeční, k diagnostice arytmií, často v diferenciální diagnostice dušnosti a k posouzení rozličných plicních funkcí,“ vysvětlil využití přístroje lékař interního oddělení MUDr. Tomáš Vacek.

Spiroergometrické vyšetření slouží rovněž k testování výkonnosti především vytrvalostních sportovců, kdy poskytuje cennou informaci o výkonnosti kardiovaskulárního aparátu a oxidativní kapacitě kosterního svalstva, umožňuje relativně přesné stanovení anaerobního prahu a stanovení optimální tepové frekvence pro co nejefektivnější trénink.BERG1927, obrázek se otevře v novém okně

„Během vyšetření, které probíhá optimálně do maximální zátěže, kterou je testovaná osoba schopná fyzicky zvládnout, je monitorována EKG křivka a měřen krevní tlak, podobně jako při klasické ergometrii. Navíc je pomocí speciálního čidla, resp. masky či náústku, analyzována koncentrace vdechovaných a vydechovaných plynů (kyslíku a oxidu uhličitého) a rovněž velikost dechového objemu,“ doplnil MUDr. Jiří Malý z interního oddělení. Pomocí získaných parametrů se nejlépe posoudí, do jaké míry je srdce schopno plnit svoji funkci. U aktivních sportovců lze při opakovaných vyšetřeních usuzovat na aktuální formu, resp. úspěšnost tréninku.

„K vyšetření indikuje ošetřující lékař, není k němu zapotřebí zvláštní přípravy,“ doplnil informace primář interního oddělení MUDr. Ivo Jörg. Toto vyšetření mohou využít také sportovci. Ti uhradí za komplexní vyšetření 1 400,- Kč, za základní 700,- Kč. Zájemci se mohou objednat na tel. čísle 483 345 129.

Na JIP interního oddělení zakoupila nemocnice z prostředku Nadace Preciosy nové lůžko v hodnotě 90 000,- Kč. „Jeho předností je snadná manipulovatelnost, postel je lehce dezinfikovatelná. Lůžko má elektrické ovládání, které je výhodou jak pro pacienty, tak pro zdravotnický personál,“ vysvětlila výhody vrchní sestra interního oddělení Jaroslava Benešová. Postranice postele lze napolohovat do 4 výškových pozic, přičemž samostatné polohování každé z těchto postranic umožňuje pacientovi pohodlné opuštění lůžka. Postranice lze lehce odjistit pomocí jedné ruky, což je zase výhodou pro zdravotníky.

Příspěvky Nadace Preciosa ve prospěch Nemocnice v Jablonci nad Nisou, p. o.Preciosa, obrázek se otevře v novém okně

Spiroergometr (zakoupeno 2012)

Ventilátor

Interna JIP

Speciální lůžko na JIP* (informace níže)

Interna JIP

Křesla pro kardiaky (3 ks)

Interna

Ostatní (invalidní vozíky, polohovací, pojízdné vyšetřovací a transportní lůžko, měřič tělesného tuku …)

CELKEM pro INTERNU v roce 2011

2 000 000

Motodlaha

Ortopedie

Telemetrie

Monitor životních funkcí

Ultrasonografická sonda

Polohovatelná postel

Interna

Ostatní (SW pro denzitometrii, matrace, dávkovače, injekční pumpy, EKG přístroj ….)

CELKEM pro INTERNU v roce 2010

2 000 000

Oddělení

Vybavení pro gastroenterologické pracoviště (diagnostický ultrazvuk a laparoskopická sonda
k vyšetřování orgánů dutiny břišní, který umožňuje
i navigované punkce a odběry vzorků tkání)

1 250 000

Gastroenterologie

Desinfektor endoskopů a digitalizace pracoviště (sedm počítačových pracovních stanic včetně SW k archivaci digitalizovaných snímků)

1 750 036

Gastroenterologie

CELKEM pro GASTROENTEROLOGII v roce 2010

3 000 036

Fota z archivu nemocnice.

Vytvořeno 18.4.2012 18:31:56 | přečteno 405x | Mgr. Petra Hybnerová, MBA
load